Česnek je jednou ze základních složek středomořské stravy a jedním z nejzdravějších potravin. Po staletí používaná jako koření, starověké národy si také užívaly svých terapeutických vlastností před příchodem moderní medicíny.
Česnek obsahuje antioxidační sloučeniny bohaté na síru, jako je alliin. Látka, která se při kontaktu s kyslíkem přeměňuje na alicin, sloučeninu bohatou na terapeutické vlastnosti.
- Česnek má antiseptické, antibiotické a antifungální vlastnosti . Proto je vynikajícím spojencem proti infekcím.
- Má čisticí vlastnosti , pomáhá eliminovat toxiny z těla a přispívá k tvorbě a regeneraci střevní flóry.
- Zlepšuje krevní oběh díky svým antikoagulačním vlastnostem.
- Snižuje hladinu tuků v krvi , včetně špatného cholesterolu, a chrání srdce a tepny.
- Zvyšuje obranyschopnost těla.
- Reguluje krevní tlak a pomáhá jej vrátit na zdravou hladinu.
- Je velmi užitečný při léčbě žaludečních infekcí .
- Má vykašlávací vlastnosti a je vhodný k boji s akutní nebo chronickou bronchitidou.
- Pomáhá regulovat funkci štítné žlázy a je bohatý na jód.
- Je to antioxidant a pomáhá inhibovat vývoj rakovinných buněk.
- Pomáhá bojovat s bradavicemi.
Podle studie provedené v roce 2006 je nižší riziko vzniku různých druhů rakoviny spojeno s pravidelnou konzumací česneku a cibule.
Chcete-li využívat výhody česneku, doporučujeme ho jíst syrový nebo velmi málo tepelně upravený.
zdroj: rimedio-naturale.it