Po léta a roky jsme slyšeli, že se musíme vyhýbat potravinám s vysokým obsahem cholesterolu, protože jsou škodlivé pro naše zdraví srdce, a z větší části jsme byli poslušní. Nedávný výzkum dobrého cholesterolu nebo HDL a špatného cholesterolu nebo LDL nám ukázal, že je prospěšné udržovat dobrý cholesterol pro zdraví mozku, těla a srdce.
S pokračujícími odhaleními ohledně druhů potravin, které stimulují dobrý cholesterol, můžeme nyní začít sestavovat seznam přijatelných potravin s jistotou, že si je můžete vychutnat bez následků.
- SÝR
Sýr všechno vylepšuje, že? Je chutný a naplněný živinami, které podporují a saturují tělo. Obsahuje 7 gramů bílkovin na porci a poskytuje alespoň 20 procent denních potřeb vápníku, jeho výhody přesahují pouhý nárůst dobrého cholesterolu. Kromě toho je nyní prokázáno, že celá mléčná a nízko sacharidová jídla snižují procento tělesného tuku, pokud jsou konzumována pravidelně. Plátek čerstvého čedaru, prosím!
2. VEJCE
Vejce jsou snadno jedním z nutričně nejbohatších lahodných potravin s vysokým obsahem cholesterolu na této planetě. I když mají extrémně vysoký obsah cholesterolu, tento cholesterol snižuje celkový LDL cholesterol cirkulující v krvi. Jsou bohaté na bílkoviny, selen, vitamín B12 a je také známo, že chrání zdraví očí pomocí luteinu a zeaxantinu, silných antioxidantů. Vejce jsou vynikajícími zdroji bílkovin pro lidi s diabetem. Je to proto, že je známo, že snižují hladinu cukru v krvi a dodávají pocit plnosti a spokojenosti.
- JÁTRA
Játra jsou hnací silou výživy a měla tak špatnou reputaci. Plné dobrého cholesterolu, více než 28 gramů bílkovin na jednu porci a vitamíny a minerály nezbytné pro dobré zdraví, získáte jejich konzumací. Kromě toho jsou játra jednou z mála potravin obsahujících minerální cholín. Cholin je nezbytný pro zdraví mozku, srdce, jater a svalů.
- MĚKKÝŠI
Mušle jsou jak chutné, tak výživné. Pokud chcete skvělý způsob, jak zlepšit svůj dobrý cholesterol, zvažte přidání následujících potravin do své stravy:
krevety
krab
humr
slávky
ústřice
škeble
hřebenatky
Měkkýši jsou skvělým zdrojem bílkovin a nezbytných vitamínů potřebných pro dobré zdraví. Jsou bohaté na selen, minerál potřebný pro zmírnění zánětu a rozvoje rakoviny prostaty. Jsou také bohatí na jód, minerál potřebný pro zdraví mozku a štítné žlázy.
- OLEJ Z TRESČÍCH JATER
I když není mnoho lidí přitahováno k oleji z tresčích jater je to lahodný způsob, jak doplnit dobrý cholesterol, má mnoho zdravotních výhod, které si zaslouží pozornost. Olej z tresčích jater má velmi vysokou koncentraci omega-3 mastných kyselin, které jsou vynikající pro snížení krevního tlaku a snížení zánětu. Pomáhá podporovat zdravé oči a může dokonce zmírnit příznaky úzkosti a deprese. Můžete si je vzít jako doplněk nebo použít v salátových dresincích, omáčkách a polévkách. Bez ohledu na to je to vynikající způsob, jak dosáhnout křehké rovnováhy mezi dobrým a špatným cholesterolem.
- VNITŘNOSTI
Přestože játra jsou nejoblíbenějším orgánovým masem, které konzumujeme my, existují i další vnitřnosti, které jsou stejně zdravé a výživné pro rovnováhu cholesterolu. Chvíli nám bude trvat, než si zvykneme na konzumaci ledvin, srdce a mozkové tkáně od jiných zvířat, ale realita je taková, že je to stejně výživné jako některá z ostatních mas, která se rozhodneme konzumovat. Organické maso je bohaté na vitamíny B, C a obsahuje také selen, který je vynikající pro zdraví srdce a mozku. Srdce je skvělým zdrojem CoQ10, o kterém je známo, že zpomaluje progresi Alzheimerovy choroby.
- SARDINKY
I když dosud nezískali popularitu, mohou být sardinky považovány za další nejlepší superfood. Jednorázová porce sardinek zabalená do působivých 142 mg cholesterolu, který dělá zázraky k vyvážení vašich vlastních hladin HDL a LDL v těle. Obsahují také více než 1500 mg omega-3 mastných kyselin, které jsou dobré pro zdraví mozku, očí, srdce a kloubů. Studie také prokázaly, že potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny snižují výskyt úzkosti a deprese.
- STEAK
Červené maso má v posledních letech určitě špatnou reputaci. Vysoce kvalitní kusy červeného masa jsou však skvělé pro vyvážení dobrého cholesterolu. Podívejte se na prvotřídní kusy, jako jsou medailonky, svíčkové a steaky T-Bone. To vše jsou vynikající volby pro udržení dobrého cholesterolu v těle. Ujistěte se, že vaše maso pochází z vysoce kvalitních organických zdrojů; masa krmená trávou jsou nejvýhodnější.
- JOGURT Z PLNOTUČNÉHO MLÉKA
Plnotučný jogurt je plný vitamínů a minerálů potřebných pro podporu zdravého a prosperujícího těla. Obsahuje bílkoviny, vápník, fosfor a řadu dalších vitamínů. Pomáhá při odstraňování LDL, snižuje krevní tlak, a dokonce snižuje riziko srdečních chorob, mrtvice a cukrovky.
- SMETANA
Může se zdát kontraintuitivní přidat do vaší stravy tučnou smetanu, ale kombinace vitamínů, minerálů a zdravého tuku obsažená v každé porci přirozeně snižuje LDL a podporuje dobrý cholesterol. Toto je jeden z faktů o potravinách s vysokým obsahem cholesterolu, které již možná znáte. Přesto to nemá nepříznivý vliv na hladinu LDL v krvi; dejte si broskve a smetanu na snídani. Podpoříte tělo a dobré zdraví!
- MÁSLO
Máslo všechno vylepšuje, že? Vědci nyní opouštějí představu, že máslo zvyšuje hladinu LDL v krvi, a komplexnější výzkum nyní ukazuje na jeho schopnost efektivně vyvážit jak HDL, tak LDL. Jedna z nejúčinnějších potravin s vysokým obsahem cholesterolu v přírodě, dodává chuť všem jídlům.
- OŘECHY
Ořechy, včetně para ořechů, pistácií a mandlí, jsou plné zdravých tuků. Obsahují také sloučeniny zvané rostlinné steroly, o kterých je známo, že blokují nebo inhibují absorpci špatného cholesterolu v těle. Jíst hrst nebo dvě na svačinu a najít způsoby, jak je začlenit do jídla, bude zdravým novým zvykem, který je také vynikající. Pokud sledujete svou váhu, ujistěte se, že při výběru ořechů máte kontrolu nad množstvím, protože tyto malé dobroty mohou mít vysoký obsah kalorií.
- AVOKÁDO
Dobré avokádo je malý kousek nebe. Nejoblíbenějším novým ovocem přírody je rychlé vylepšní běžné výživy, protože jej lidé jedí na toastu, vytvářejí guacamole a přidávají jeho plátky do téměř všeho, co jíme. Avokádo má vysoký obsah mononenasycených tuků a folátů, což pomáhá snižovat riziko srdečních chorob, srdečního infarktu a cévní mozkové příhody. Je také nabité vlákninou a má za úkol absorbovat LDL cholesterol a pomáhat mu rychle opouštět tělo.
- ZA STUDENA LISOVANÉ OLEJE
Odborníci se shodují, že mírné množství zdravého tuku ve stravě je prospěšné pro naše zdraví. Oleje lisované za studena, jako je olivový olej a avokádový olej, jsou zdravé díky vysoké koncentraci mononenasycených tuků. Oba tyto oleje jsou zdravé srdce a obsahují řadu vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro dobré zdraví. Zvažte vaření s těmito oleji přidáním do salátů a polévek. A zkuste si vzít polévkovou lžíci nebo dvě pro dobré zdraví.
- SEMÍNKA
Lněná semínka i lněný olej obsahují zdravě prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Je to jeden z nejlepších rostlinných zdrojů zdravého tuku. Když si koupíte lněné semínko, ujistěte se, že si koupíte mletý len, protože celá lněná semena jsou pro tělo obtížné asimilovat a strávit. Přidejte je do svého ranního jogurtu, cereálií nebo posypte na saláty.
Není třeba se vyhýbat těmto chutným a výživným potravinám s vysokým obsahem cholesterolu jako součást zdravé výživy. Jejich začlenění do plánu výživy v kombinaci s plánem cvičení a snižování stresu výrazně zlepší vaše zdraví.
zdroj: powerofpositivity.com