5 výhod hořké čokolády pro Vaše zdraví! Tohle jste nevěděli..

Těžko se vzdáváte čokolády? Dobrá zpráva – vše, co musíte udělat, je nahradit mléčnou čokoládu tmavou čokoládou, a kromě uspokojení vašich chutí můžete také využít tyto úžasné výhody pro zdraví. Mnohé studie ukázaly, že hořká čokoláda je jedním z nejzdravějších sladkých potěšení, obsahuje spoustu antioxidantů, flavanolů, vitamínů, minerálů a rozpustné vlákniny.

Pokud jste doposud nebyli velkým fanouškem hořké čokolády, uvažujte o jejím zařazení do jídelníčku – bylo vědecky prokázáno, že hořká čokoláda vám nejen poskytne okamžité zlepšení nálady, ale i váš mozek zůstane bystrý a ochrání také vaše srdce.

Zde je pět důvodů, proč byste měli denně konzumovat malé množství hořké čokolády:

  1. Hořká čokoláda vám může pomoci zhubnout

To Vám může přijít jako překvapení, ale konzumace tmavé čokolády může skutečně podpořit ztrátu tuků, a to díky množství kvalitních tuků, vlákniny a bílkovin, které obsahuje. Nedávná studie publikovaná v Journal of Internal Medicine zjistila významnou korelaci mezi častou konzumací tmavé čokolády a nižším BMI. Studie z Nizozemska navíc zjistila, že svým působením na hormonální aktivitu může tato pochoutka významně snížit chuť k jídlu.

  1. Hořká čokoláda zvyšuje kognitivní výkon

Jedna z klíčových složek tmavé čokolády, zvaná flavanol, má schopnost dilatovat vaše krevní cévy, čímž umožňuje průtok více krve a kyslíku do mozku. To přispívá k dočasnému zlepšení kognitivních funkcí a úrovní energie, a to i u starších lidí s kognitivním postižením. Tento zvýšený průtok krve je prospěšný i pro zrak – studie zjistily, že častá konzumace tmavé čokolády je spojena se zvýšeným vizuálním výkonem.

  1. Hořká čokoláda snižuje účinky zánětu a stárnutí

Když přátelské bakterie ve střevě metabolizují tmavou čokoládu, jejich fermentovaný finální produkt má silné protizánětlivé vlastnosti. Kromě toho je tmavá čokoláda mimořádně bohatá na antioxidanty, které jsou nejlepším nástrojem pro odvrácení účinků stárnutí člověka, stejně jako prevence rakoviny a snížení zánětu. Ve skutečnosti jedna studie zjistila, že obsahuje více antioxidantů, polyfenolů a flavanolů než borůvky a bobule acai.

  1. Hořká čokoláda snižuje úzkost

Kolísají Vám nálady? Konzumace více tmavé čokolády snížit pocity paniky. Chronický stres způsobí, že vaše hladiny kortizolu zůstanou zvýšené, udržují vaše tělo v pohotovosti a z dlouhodobého hlediska jste náchylnější k úzkosti, depresi a srdečním onemocněním. Existuje mnoho způsobů, jak tomu zabránit, a přidání tmavé čokolády do vaší stravy je poměrně chutný způsob, jak začít. Mnohé studie ukázaly, že některé sloučeniny kakaového prášku mohou snížit hladiny kortizolu a mají uklidňující účinek na psychiku.

  1. Hořká čokoláda chrání vaše srdce

Několik kousků tmavé čokolády každý den může významně zlepšit průtok krve a snížit hladiny krevního tlaku díky bioaktivním látkám, které se nacházejí v kakau.

Na závěr, držte konzumaci čokolády na uzdě a nezapomeňte, že ne každý druh čokolády je vhodný – tmavé odrůdy mají co nabídnout vašemu zdraví a hubnutí. Obohaťte svou stravu několika kousky tmavé čokolády s vysokým obsahem kakaa týdně a těšte se z jejich přínosů!

zdroj: fitnessandpower.com