Domácí křupavé hranolky připravené v troubě za 30 minut

Brambory patří mezi nejchutnější a nejuniverzálnější přílohy na světě. Brambory, které byly v Evropě zavedeny po objevení Ameriky, jsou nyní součástí naší gastronomické tradice a existují desítky pokrmů, z nichž je brambor absolutním protagonistou.

Jakkoli však mohou být chutné, ne všechny způsoby vaření brambor jsou zdravé a dobré pro naše zdravíZpůsob přípravy brambor silně ovlivňuje lehkost pokrmu: například smažení nebo ochucení velkým množstvím oleje výrazně zvyšuje příjem kalorií z pokrmu.

Níže uvedený recept na křupavé hranolky nám umožňuje zařadit toto jídlo i do nejpřísnějších diet.

Složení

  • 500 gramů brambor
  • 1 čajová lžička extra panenského olivového oleje
  • špetka soli

Příprava

Brambory dobře očistěte, oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 5 milimetrů. Namočte je na několik minut do studené vody (10-15 min), poté je vysušte a vložte do hrnce plné studené vody se špetkou soli.

Tyto rady pomohou odstranit z brambor určitý škrob, ale také je změknou před pečením v troubě.

Když voda začne vřít, vyjměte ji ze sporáku, zceďte a nechte vychladnout. Varování: brambory nesmí vařit, ale musí být mírně zbledlé.

Vložte brambory do velké mísy a přidejte čajovou lžičku oleje a rukama dobře promíchejte, aby se všechny brambory promíchaly.

Máte dvě možnosti vaření křupavých hranolků. Prvním je použití fritézy, pokud je k dispozici. Druhá část spočívá v troubě při teplotě asi 220 – 250 stupňů po dobu asi 30-40 minut. Po upečení v polovině otočte a počkejte, až budou na celém povrchu zlaté.

zdroj: rimedio-naturale.it