Brambory patří mezi nejchutnější a nejuniverzálnější přílohy na světě. Brambory, které byly v Evropě zavedeny po objevení Ameriky, jsou nyní součástí naší gastronomické tradice a existují desítky pokrmů, z nichž je brambor absolutním protagonistou.
Jakkoli však mohou být chutné, ne všechny způsoby vaření brambor jsou zdravé a dobré pro naše zdraví. Způsob přípravy brambor silně ovlivňuje lehkost pokrmu: například smažení nebo ochucení velkým množstvím oleje výrazně zvyšuje příjem kalorií z pokrmu.
Níže uvedený recept na křupavé hranolky nám umožňuje zařadit toto jídlo i do nejpřísnějších diet.
Složení
- 500 gramů brambor
- 1 čajová lžička extra panenského olivového oleje
- špetka soli
Příprava
Brambory dobře očistěte, oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 5 milimetrů. Namočte je na několik minut do studené vody (10-15 min), poté je vysušte a vložte do hrnce plné studené vody se špetkou soli.
Tyto rady pomohou odstranit z brambor určitý škrob, ale také je změknou před pečením v troubě.
Když voda začne vřít, vyjměte ji ze sporáku, zceďte a nechte vychladnout. Varování: brambory nesmí vařit, ale musí být mírně zbledlé.
Vložte brambory do velké mísy a přidejte čajovou lžičku oleje a rukama dobře promíchejte, aby se všechny brambory promíchaly.
Máte dvě možnosti vaření křupavých hranolků. Prvním je použití fritézy, pokud je k dispozici. Druhá část spočívá v troubě při teplotě asi 220 – 250 stupňů po dobu asi 30-40 minut. Po upečení v polovině otočte a počkejte, až budou na celém povrchu zlaté.
zdroj: rimedio-naturale.it