Nakládané zelí je skvělým doplňkem ke každému jídlu a pomáhá nám dodržovat doporučené denní dávky zeleniny. V zelí najdeme vitamíny B, A, C. A má také vysoký obsah vitamínu K, který je nezbytný pro srážení krve.
Obsah vlákniny má pozitivní účinky na střevní mikroflóru. Její správný stav je pomocný při porušení metabolických procesů a bolesti v žaludku. Připravte si doma nakládané zelí i Vy a využijte tyto benefity!
Složení
- 2 kg bílého zelí
- 400 g strouhané mrkve
- 4 stroužky česneku
Nálev
- 150 ml rostlinného oleje
- 75 ml 9 % octa
- 100 g cukru
- 2 lžíce soli
- 3 bobkové listy
- 5–6 černých pepřů
- 0,5 litru vody
Příprava
Nakrájejte zelí, nastrouhejte mrkev a česnek rozdrťte, směs rozdělte do nádob. Všechny složky nálevu smíchejte a 5 minut povařte, po ochlazení nalijte na zelí. Pečlivě sklenice uzavřete a můžete je uchovávat v chladničce.
zdroj: goodcookbook.ru