Domácí rajčatový protlak bez zbytečných éček a konzervantů!

Dnes jsme pro Vás připravili recept na omáčku, která je z jednoduchých surovin a vynikne také na slavnostním stole.

Na recept použijeme libovolné množství zralých rajčat. Čím zralejší rajčátka jsou, tím bude omáčka sladší. Rajčata zbavíme „bubáků“, dobře je omyjeme a překrájíme.

Složení

  • 3 kg rajčat
  • 300 g cibule
  • 500 g papriky
  • 1 pálivá paprika
  • 4-5 stroužků česneku
  • 0,5 sklenice oleje
  • 0,5 sklenice octa
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce cukru
  • koření podle chuti

Příprava

Umyjte rajčata, nakrájejte každý kus na 2 nebo 4 kousky, v závislosti na velikosti rajčat, která poté rozmixujte.

Očistěte cibuli a nakrájejte. Papriky umyjte, odstraňte semennou vrstvu a nakrájejte na plátky. Vložte rajčata do hrnce a přidejte cibuli a papriku.

Vmícháme drcený česnek, sůl, cukr a olej, necháme vařit. Vařte na mírném ohni. Když se omáčka začne vařit, přidejte také ocet a promíchejte. Omáčku vaříme na mírném ohni 1 hodinu a dochutíme.

Hotovou omáčku dejte do sklenic a zavíčkujte ji, položte vzhůru nohama a nechte vychladnout.

zdroj: ketkes.com