Avokádo je zelenina s vysokou nutriční hodnotou, bohatá na vitamíny a vhodná pro boj s kardiovaskulárními chorobami. Patří do stejné čeledi vavřínu, má vejčitý, téměř kulovitý tvar a jeho rozměry se mohou pohybovat od 5 do 20 centimetrů.
Obsahuje sacharidy, bílkoviny, dobré tuky, vitamíny A, C, D, B6 a E, minerály, vlákninu a vodu. 100 gramů avokáda obsahuje asi 2 gramy nasycených mastných kyselin, 8,9 gramů mono-nenasycených mastných kyselin a 1,7 gramů polynenasycených mastných kyselin. Je vynikajícím zdrojem manganu, základní mikroživiny pro správnou funkci mozku a metabolismu sacharidů, a hořčíku, který přispívá k metabolismu lipidů, bílkovin a vápníku.
Obsahuje asi 11 vitamínů a 14 minerálů a aminokyseliny, díky nimž je obzvláště užitečné pro naše zdraví. Obsahuje lutein, vynikající na ochranu očí před kataraktem a makulární degenerací, hlavní příčinou slepoty ve stáří.
Díky vysokému obsahu vitaminu E je avokádo vynikajícím jídlem pro lidi ve stáří, protože může oddálit stárnutí a chránit nás před srdečními chorobami a rakovinou. Pomáhá také regulovat hladinu cholesterolu a chránit tepny.
Avokádo má také velké množství tuku, většinou mononenasycené, což z něj dělá vynikající prostředek na podporu zdraví srdce. Vzhledem k vysoké nutriční hodnotě a bohatství bílkovin může avokádo nahradit maso.
Avokádové listy, pokud jsou připraveny jako infuze, jsou užitečné ke snížení hladiny cholesterolu a zmírnění bolestí hlavy, dýchacích potíží a menstruačních bolestí. Avokádo se doporučuje lidem trpícím cukrovkou, protože neobsahuje mouku a není důležitým zdrojem cukru.
zdroj: rimedio-naturale.it