Čekanka je velmi běžně pěstována v téměř celém území Itálie, byla schopna dosáhnout výšky 70 centimetrů, a že vzhledem ke své univerzálnosti, a byla v minulosti použita tak v kuchyni v tradiční medicíně.
Je to rostlina, která kvete v létě a sklízí se na podzim a v zimě. Mezi výhody čekanky je mnoho, díky bohatosti na vitamíny a minerály, to nám pomáhá předcházet a léčit mnoho zdravotních podmínek.
Čekanka je velmi bohatá na účinné látky, mezi nimiž jsou na proteiny, glykosidy, lipidy, aminokyseliny a minerální látky. Je to diuretikum a čistící rostlina, velmi užitečná pro vylučování toxinů a detoxikaci ledvin.
Má velmi užitečné vlastnosti pro léčbu různých stavů žaludku, ale je také užitečný pro regulaci cholesterolu a triglyceridů, čímž se vrátí na normální hladinu.
Čekanka může být konzumována jak ve formě infuze, tak jako náhrada kávy, což je nápoj, který byl v italské společnosti velmi populární až před několika desítkami let.
zdroj: rimedio-naturale.it