Akumulace mastných a cholesterolových plaků v tepnách nás vystavuje riziku cévní mozkové příhody a infarktu. Změna stravy, výběr zdravých potravin a vyhýbání se příliš tučným, sladkým nebo zpracovaným potravinám je bezpochyby prvním krokem k ochraně zdraví srdce.
Níže navrhujeme některá jídla, která nám pomáhají udržovat tepny čisté a zabraňují tvorbě tuků a usazenin cholesterolu na jejich stěnách: přidejte je do své každodenní stravy.
Chřest. Jelikož je bohatý na vitamíny a minerály, udržuje nízký krevní tlak a zajišťuje správný krevní oběh. Obsahují draslík, který uvolňuje krevní cévy.
Avokádo. Toto vynikající jídlo pomáhá snižovat špatný cholesterol. Avokádo také obsahuje draslík a je dobré pro krevní tlak.
Brokolice. Je bohatá na vitamín K a zabraňují tvorbě usazenin vápníku na stěnách tepen. Brokolice je bohatá na vlákninu, která je nezbytná pro snížení krevního tlaku.
Špenát. Obsahuje draslík, foláty a vlákninu, a proto jsou užitečné pro regulaci krevního tlaku a prevenci tvorby tukových zásob.
Celá zrna. Jsou vynikajícím zdrojem rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Kromě toho jsou obzvláště bohaté na hořčík, který pomáhá regulovat tlak a rozšiřovat krevní cévy.
Kurkuma. Má protizánětlivé vlastnosti, které snižují poškození stěn tepny.
Olivový olej. Obsahuje zdravé mastné kyseliny, které pomáhají snižovat špatný cholesterol.
Mandle. Obsahují zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu a hořčík, což jsou všechny důležité živiny pro zdraví srdce.
Mastné ryby. Losos, tuňák, makrela a sleď jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny, které pomáhají zvyšovat dobrou hladinu cholesterolu a chrání srdce.
Pomerančový džus. Vypití dvou sklenic denně nám pomáhá regulovat krevní tlak díky flavonoidům obsaženým v pomerančích, které pomáhají chránit stěny tepen.
zdroj: rimedio-naturale.it