I když je dobře známo, že nadměrná konzumace alkoholických nápojů je velmi škodlivá pro naše zdraví, vzdát se jí úplně nemusí být dobrý nápad.
Podle studie by sklenka našeho oblíbeného vína mohla naopak prospět zdraví. Jakkoli se to může zdát překvapivé, objev není nový.
Již v 80. letech 20. století byla provedena studie, která ukázala, že mezi nejvíce konzumovanými nápoji bylo víno, u kterého patogeny, jako je salmonella a Escherichia coli, přežívaly nejméně během 48 hodin.
Studií se dospělo k závěru, že přežití bakterií v nápojích je způsobeno jejich úrovní kyselosti.
V roce 2007 se studie zúčastnila další skupina vědců, kteří analyzovali antibakteriální vlastnosti vína v ústech. Nová studie , zveřejněná v Journal of zemědělské a potravinářské chemie, zkoumali účinky vína na růst streptokoků, které způsobují bolesti v krku a plaku na zubech.
Studie ukázala, že víno, zejména červené víno, má velmi účinné dezinfekční vlastnosti proti tomuto typu bakterií.
Nová studie však nesouhlasí se závěry prvního, které připisují antibakteriální vlastnosti vína určitým organickým sloučeninám, nikoli jeho úrovni kyselosti.
Pamatujte, že zneužívání vína a jiných alkoholických látek je velmi škodlivé pro vaše zdraví. Víno nelze použít jako lék na bolest v krku ani jako lék na zubní plak. Po pití vína počkejte alespoň 20 minut, než si zuby umyjete.
zdroj: rimedio-naturale.it