Biologická dostupnost kurkumy je klíčovým faktorem, který je téměř vždy ignorován při konzumaci tohoto oblíbeného koření pro jeho zdravotní přínosy. Kurkuma získává na popularitě, a to z dobrého důvodu! Žlutý pigment nacházející se v kurkumě, který je také zodpovědný za většinu svých léčivých vlastností, se nazývá „kurkumin“.
Souhrny studií z bibliografické databáze Národní knihovny medicíny ukazují více než 600 potenciálních zdravotních výhod kurkumy a / nebo jejího primárního polyfenolu, kurkuminu. I když je přidání kurkumy do vaší stravy jistým způsobem, jak posílit vaše celkové zdraví, je třeba vědět několik věcí a také jak zlepšit biologickou dostupnost kurkumy.
Naštěstí existují 3 jednoduché kuchyňské strategie, které můžete použít ke zvýšení biologické dostupnosti kurkumy.
1) Vždy používejte s černým pepřem
Pokud lidé dostanou spoustu kurkumy a kurkuminu, do hodiny je v jejich krevním oběhu malý náraz. Nevidíme velký nárůst, protože naše játra se toho aktivně snaží zbavit. Ale co když je proces potlačen tím, že si vezmete jen čtvrt čajové lžičky černého pepře? Pak uvidíte raketově stoupat hladiny kurkuminu. Stejné množství spotřebovaného kurkuminu, ale biologická dostupnost vystřelí až o 2000%. I jen malá špetka pepře – 1/20 čajové lžičky – může významně zvýšit hladinu. A hádejte, co je kromě kurkumy běžná přísada do kari prášku? Černý pepř
2) Přidejte do kurkumy zdravý tuk
Kurkuma musí být kombinována s tukem, aby ji vaše tělo plně absorbovalo a zažilo její úžasné přínosy pro zdraví.
Pokud se kurkumin konzumuje se zdravými tuky, jako je kokosový ořech, ghí nebo olivový olej, může se přímo vstřebávat do krve lymfatickým systémem, čímž částečně obchází játra.
To je velmi důležité, protože méně kurkuminu je vystaveno metabolickým enzymům a zůstává ve volné formě, což mu umožňuje zůstat v těle déle
3) Teplo zvyšuje biologickou dostupnost kurkumy
Silnou složkou kurkumy je kurkumin, který přes svoji sílu není tělem snadno absorbován bez pomoci. Tady vstupuje do hry soté a trochu teplého oleje, “vysvětluje Dr. Sukumar.
Cítím, že lepší způsob, jak to vzít, je velmi intenzivně ji použít při vaření. Pokud máte soté, jednoduše ho posypte. Jakmile zahřejete olej a přidáte do něj kurkumu, stane se pro vás zcela biologicky dostupným.
zdroj: dailyhealthpost.com